Serbia

Srbija devojka sa pogacom B

GEOGRAFISK BELIGGENHET

Serbia ligger i det sentrale og sørøstlige Europa, og dekker den sørlige del av Den Pannoniske Slette og den sentrale del av Balkan-halvøya.

Serbia grenser mot Ungarn i nord, Romania og Bulgaria i øst, FRY Makedonia og Albania i sør, Kroatia, Bosnia og Herzegovina i vest, og Montenegro i sørvest.

HISTORIE

Serberne slo seg ned på Balkan-halvøya i det VI og VII århundre og gikk over til kristendommen i det IX århundre. Den første serbiske stat ble grunnlagt i det XII århundre. I det XIV århundre, under tsar Dusan, ble Serbia den mektigste staten på Balkan.

Etter at Serbia ble slått i slaget om Kosovo i 1389, ble landet erobret av det ottomanske riket. Gjennom 18-hundretallet ble motstanden mot det ottomanske styret intensivert, og i 1878 oppnådde Serbia sin uavhengighet etter at Russland slo de ottomanske tyrkerne i den russisk-tyrkiske krig i 1877-78. Første Verdenskrig begynte på Balkan-halvøya i 1914 etter attentatet på erkehertug Frantz Ferdinand av Østerrike, noe som førte til Østerrikes krigserklæring mot Serbia. I løpet av noen måneder var mange europeiske land i krig.

istorija

Etter Første Verdenskrig i 1918 ble Serbia en del av et kongedømme bestående av serbere, kroater og slovenere, styrt av kong Peter I av Serbia som var den første monark i Karadjordjevic-dynastiet. Han ble etterfulgt av sin sønn Alexander I i 1921. Landets navn ble endret til Jugoslavia i 1929. I 1941 kom Andre Verdenskrig til Balkan, nazistene okkuperte landet og den unge kongen og hans regjering måtte flykte. I 1945, etter krigens slutt, ble monarkiet avskaffet og den Federale Folkerepublikken Jugoslavia ble etablert med Josip Broz Tito som statsminister. Tito ble president i 1953 og president på livstid under revidert konstitusjon gjennomført i 1963. Serbia ble pånytt en selvstendig stat i 2006, etter at Montenegro forlot unionen som ble etablert etter oppløsning av Jugoslavia i 1990-årene. Serbia er medlem av FN, OSSE og Europarådet.

KULTUR

Serbia er et av landene i Europa som har den mest forskjelligartede kultur. Gjennom historien har grensene mellom store riker gått gjennom det området som idag utgjør Serbia, mellom østlige og vestlige deler av romerriket, mellom kongedømmet Ungarn, det bulgarske riket, det franske kongedømme og Bysants, og mellom det ottomanske riket og det østerrikske riket (senere Østerrike-Ungarn). Et resultat av dette er at den nordlige delen er kulturelt sentral-europeisk, mens den sørlige delen er mere orientalsk. Og begge regioner har påvirket hverandre slik at forskjellen mellom nord og sør er i noen grad utvisket.

ktitorska freska B

Serbia har åtte kulturelle steder oppført på UNESCOs Verdensarvliste: Stari Ras og Sopocani Monaterier (inkludert i 1979), Studenica Monasteriet (1986), Serbian Monastic Complex i Kosovo fra middelalderen som består av: Decani Monasteriet, Our Lady of Ljevis, Gracanica og Patriarkatet i Pec – (2004, satt på lista over fareutsatte kulturelle steder i 2006), og Gamzigrad – Romuliana, Galerius´s Palass, lagt til i 2007. Likeså er 2 litterære minner lagt til på UNESCOs verdensarvliste: Miroslav Gospels håndskrifter fra det 12. århundre (2005), og Nikola Teslas arkiv (2003). Dessuten har UNESCO MAB COUNCIL erklært del av Golija naturpark som Golija-Studenica naturreservat.

SERBISKE MANERER OG SEDVANER
Serbia er et land med vennlige og varmhjertede mennesker, hvor gjestfrihet er en viktig forpliktelse mot enhver gjest, hvor alt blir gjort for at gjesten skal føle seg som hjemme.

HILSE PÅ FOLK
Å håndhilse er vanlig når du blir introdusert eller møter noen, uansett kjønn.  Bruk høyre hånd. Når mennesker møtes for første gang sier de sitt fornavn, håndhilser og sier: "Drago mi je", som betyr "hyggelig å hilse på deg". Om du sitter, reis deg opp når du skal hilse på andre, spesielt på kvinner og eldre menn.  Når du møter mennesker du ikke har møtt på lengre tid eller ved festlige anledninger som fødselsdager o.l. er det serbisk sedvane å kysse 3 ganger vekselvist på begge kinn mens du håndhilser. Selvfølgelig, ingen vil reagere dersom du bare kysser en eller to ganger med en lang og hjertelig klem. Serberne er generelt åpne, vennlige og direkte.

BESØK HJEMME
Serberne er gode verter og de vil gjerne invitere deg hjem til seg.
Når du kommer hjem til noen vil du bli servert kaffe, juice og brandy (rakija).
Ikke nøl med å smake de deilige og søte:„slatko“ som spises med ei skjei, drikk vann, hvoretter skjeia settes i samme glass vann.

sljivovica rakija foto shutterstock 1453134957 826635 Når du første gang kommer inn i et hjem er det vanlig å gi en symbolsk gave i form av ei flaske alkoholholdig drikke, en blanding av sjokolade, blomster o.l.
Noen ganger kan du bli servert brød og salt, dette er vanlig når en gjest ønskes velkommen, spesielt på landsbygda. I Serbia blir "skål" drukket med tradisjonell rakija (brandy), ofte hjemmelaget. Det skåles ved å klinke glassene, med direkte øyekontakt, og man sier høyt: „Živeli!".
Verten begynner en uformell samtale og gjestene følger opp samtalen.
I løpet av måltidet, om du liker maten, vil verten sette pris på om du ber om mere.
Før måltidet, som kan bestå av forrett, suppe, hovedrett og dessert, sier verten "Prijatno" (velbekomme) og gjestene svarer "Hvala, takodje" (takk, det samme til deg).

BESØK FOR SLAVA

Den største ære en gjest kan bli vist er å bli invitert til Slava som er en familiefest for å feire familiens skytshelgen. Ikke glem å medbring en symbolsk gave som f.eks. ei flaske vin eller blomster. Den vanlige måte å hilse på er å si "Srećna Slava" etterfulgt av 3 kyss vekselvist på begge kinn mens man håndhilser. Du blir tilbudt "žito", en seremoniell søt masse som er laget av hvete, sukker og nøtter. Du bør gjøre korsets tegn (dersom du er kristen eller ønsker å gjøre det), ta ei skjei av "žito", spis det, drikk vann og sett skjeia i samme glass vann. Alt du trenger å gjøre deretter er å nyte gjestfriheten.

003e3 SNS proslava Slava SV Petka 16

BESØK I KIRKER OG MONASTERIER
Hovedreligionen i Serbia er Kristen Ortodoks. Det er også andre religiøse samfunn i Serbia, som Islamsk, Romersk-Katolsk, Protestantisk, Jødisk o.a.  Når du besøker Kirker og Monasterier må du vise behørig oppførsel, ikke le eller heve stemmen for høyt, eller bruke mobiltelefon.

manasija crkva 1 B Kleskoden tillater ikke shorts eller miniskjørt, noe som kan være et problem i sommertiden. Når du går inn, ta av hodeplagg. Om du kommer inn når det er gudstjeneste, må du stå på ett sted og ikke vandre omkring. Ikke ved noen anledning er det tillatt for kvinner å gå bak alteret. Spør om tillatelse om du ønsker å ta fotos med blitz, spesielt i kirker.

MAT OG DRIKKE
Serbia har mye å tilby livsnyterne. Å spise ute for å oppleve lokale smaker er en uforglemmelig opplevelse og et høydepunkt for mange besøkende. Spør alltid etter lokale retter.
Serbisk mattradisjon er en følge av historiske påvirkninger i dette området hvor orientalsk og slavisk smak er dominerende. Lokal favoritt er "ćevapčići". Det er små rulletter av kvernet blandet kjøtt, som spises med rå løk og varmt brød, "pljeskavica". Og alle slags grillet kjøtt. Ikke glem å prøve "Sarma" som er kvernet okse- og svinekjøtt med ris og innpakket i syltet kål- eller vinblader, fyllt paprika, serbiske bønner, "podvarak" (stekt kjøtt i "sauerkraut"), "musaka" (kvernet svine- eller oksekjøtt blandet med egg og poteter og deretter stekt i ovn, "gibanica" (terteblad med blanding av egg og ost og stekt i ovn), "proja" (hvetebrød med forskjellig fyll). Den mest kjente hjemmelagede brandy er "šljivovica" (plommebrennevin) og "lozovača" (druebrennevin).

cevapi

Om du blir invitert til middag hos en serbisk familie, ikke nøl med å akseptere invitasjonen. En slik invitasjon er alltid vennlig ment. Å få servert hjemmelaget mat åpner alltid et helt nytt spekter av smaker og dufter, og "šljivovica" tilbudt gjester i det serbiske hjem er alltid ren, sterk og naturlig. I løpet av måltidet, om du liker maten, vil verten sette pris på om du ber om mere. Serberne spiser alltid mye og godt. Før måltidet, som kan bestå av forrett, suppe, hovedrett og dessert, sier verten "Prijatno" (velbekomme) og gjestene svarer "Hvala, takodje" (takk, det samme til deg).
Å betale regningen ved restaurantbesøk er en viktig del av serbisk gjestfrihet. Verten vil ikke tillate gjesten å betale for lunsj, middag eller drikke fordi det er viktig for verten å dekke alle omkostninger som et tegn på gjestfrihet. Å dele regningen rundt bordet er ikke passende medmindre regningen er høy. Etter at verten har betalt noen runder kan du be om at neste runde er på deg.

NIGHTLIFE
Beograd er kjent for sitt natteliv, og er Balkans New York som aldri sover. Den er kalt Den syndefulle byen (City of Sin), Beograd er senteret for uforglemmelig morro og underholdning. Selv den mest kjent turistguide Lonely Planet har Beograd på topplisten over verdens beste byer for natteliv.

nocni z

Det samme gjelder de øvrige større byene i Serbia. I motsetning til det øvrige Europa er det i Serbia ikke en eneste dag i uka da du ikke kan ta en kveld/natt på byen. Det gjelder for alle generasjoner, for enhver livsstil og musiksmak, og for enhver pengepung. Etter en livlig natt på byen, sånn 3-4tida om morgenen, fortsetter folk med å ha nattmat, grillet kjøtt eller "burek".

KLIMA

Klimaet i Serbia varierer mellom kontinentalt klima i nord, med kalde vintere og varme og fuktige sommere med godt fordelt regnmønster, og mer adriatisk havklima i sør med varme og tørre sommere og høst. Og med relativt kalde vintere og med store snøfall i innlandet. De store forskjellene i klimaet mellom de forskjellige regioner, fra Adriater-havet og det store elvebassenget på den Pannoniske Slette skaper kraftige vinder som igjen skaper de store forskjellene i klimaet.

klima

Vojvodina har et typisk kontinentalt klima med luftmasser fra nord- og vesteuropa som skaper dets klimaprofil. Sør- og sørvest-Serbia er utsatt for påvirkning fra Middelhavet. Imidlertid, de Dinariske alpene (langs Adriaterhavet) og andre fjellkjeder bidrar til å avkjøle det meste av de varme luftmassene. Vinterene er temmelig strenge i Sandzak (grenseområdet mellom Serbia og Montenegro) på grunn av fjellene som omkranser platået.

GENERELL INFORMASJON

 • Offisielt navn: Republikken Serbia
 • Hovedstad: Beograd, med et innbyggertall på mere enn 1.600.000
 • Geografisk beliggenhet: Sørøst- og sentral-europa, Balkan-halvøya, vest-Balkan
 • Areal: 88.509 km2
 • Klima: Moderat kontinentalt
 • Innbyggertall: (eksklusiv Kosovo og Metohija) over 7.000.000
 • Religion: Hovedreligionen i Serbia er øst-ortodoks kristendom 85%, romersk-katolsk kristendom 5,5%, muslimsk 3,2%, protestantisk kristendom, jødisk og andre.
 • Styreform: Demokratisk republikk. Presidenten og Parlamentet velges hvert fjerde år i alminnelige valg.
 • Språk: Det offisielle språket er serbisk.
 • Skriftspråk: Det offisielle skriftspråket er kyrillisk. Latinsk skriftspråk er også brukt.
 • I områdene hvor bosetningen er av etniske minoriteter er disses språk og skriftspråk offisielle. Dette er lovbestemt.

NYTTIGE OPPLYSNINGER

 • Tidssone: Sentraleuropeisk
 • Lokal tid: GMT + 2 timer (mars – september)
 • GMT + 1 time (oktober – februar)
 • Valuta: Pengeenheten er serbiske dinarer (RSD) – 1 dinar
 • Mynter: 1, 2, 5, 10 og 20 dinarer
 • Sedler: 10, 20, 50, 100, 200, 1000, 2000 og 5000 dinarer
 • El.forsyning: 220V, 50Hz
 • Vann: Trygt å drikke
 • Internasjonal tel. Landkode: +381
 • Nasjonalt internett domain: .rs
 • Nasjonalt kjøretøykode: SRB

VIKTIGE TELEFONNUMMER

 • Politi: 192
 • Brann: 193
 • Legevakt: 194
 • Veiassistanse: 1987
 • Innkvartering: hoteller, hospitser, moteller, feriekomplekser, fjellhytter og andre innkvarterings-fasiliteter.

ÅPNINGSTIDER

 • Banker:
 • De fleste banker er åpne: 09.00 – 17.00 mandag – fredag
 • 09.00 – 13.00 lørdag
 • Stengt søndag
 • Postkontorer:
 • De fleste postkontor er åpne: 08.00 – 17.00 mandag – fredag
 • 08.00 – 14.00 lørdag
 • Stengt søndag
 • Matvareforretninger:
 • De fleste matvareforretninger er åpne:
 • 06.00 – 21.00 (noen til 22.00) mandag–fredag
 • 06.00 – 21.00 (noen til 22.00) lørdag
 • 06.00 – 15.00 søndag
 • Noen har også heldøgnsåpent
 • Markeder:
 • Åpningstider: alle dager 06.00 – 22.00
 • Kjøpesentre:
 • Åpningstider: alle dager 10.00 – 22.00
 • Bensinstasjoner:
 • Åpningstider: Heldøgnsåpnent alle dager
 • Helseinstitusjoner:
 • Åpningstider: 07.00 – 19.00 mandag – fredag
 • 07.00 – 13.00 (noen til 19.00) lørdag
 • Det finnes heldøgnsåpne hospitaler og klinikker
 • Hospitaler og poliklinikker arbeider 24 timer i døgnet
 • Private legesentre er vanlige og medisinsk nødhjelp er
 • Tilgjengelig overalt 24 timer i døgnet
 • Apotek:
 • Åpningstider: 08.00 – 20.00 mandag – fredag
 • 08.00 –15.00 lørdag
 • Søndag: bare utvalgte apotek
 • Det finnes også apotek som er heldøgnsåpne
 • Museer:
 • De fleste museer er stengt på mandag
 • Varierende åpningstider ellers i uka
 • Kredittkort:
 • Internasjonale kredittkort som Visa, Master Card, Diners, American Express og andre er akseptert i de aller fleste forretninger, hoteller og restauranter
 • Internet:
 • Internet-kafeer er vanlig i bymessige sentra. Internet landkode er rs.
 • Helligdager:
 • Ikke-arbeidsdager:
 • 1. og 2. januar - Nyttår
 • 7. Januar – Første juledag i den ortodokse kirke
 • 15. og 16. februar – Sretenje, Den serbiske Nasjonale Statsdag
 • 1. og 2. mai – Arbeidets dag
 • 11. november – Våpenhviledagen
 • Ortodoks Påske – fra Langfredag til 2. Påskedag (De ortodokse kirkene i østeuropa følger den eldre julianske kalender, og deres påske faller som regel senere enn i den vestlige gregorianske kalenderen).
 • På arbeidsfrie helligdager er bare vanligvis kveldsåpne forretninger og institusjoner åpne. Dersom andre dag i en todagers helligdagstid faller på en søndag er mandag også en arbeidsfridag.
 • Alle serbiske borgere har rett til arbeidsfrie helligdager for å feire sine religiøse fester avhengig av deres tro.
 • For kristne: Jul- og Påske-dager
 • For muslimer: den første dagen i Ramadan Eid og Eid al-Adha
 • For jøder: den første dagen i Yom Kippur
 • Den Serbisk Ortodokse Kirke regner sine religiøse fester etter den gamle julianske kalender, som ligger 14 dager etter den gregorianske kallender.
 • Arbeids fridager:
 • 27. januar: St. Savas dag. (Day of Spirituality)
 • 22. april: Holocaust Remembrance Day
 • 09. mai: Victory Day
 • 28. juni: Saint Vitus Day

Hvorfor besøke Serbia?……. Et land med overraskende kontraster…. Helt siden gamle tider har reisende etterlatt seg skriftlige beretninger hvor de beskriver Serbia som et land med forvirrende kontraster og stor skjønnhet som vekker opp fantasi og følelse hos alle som setter sin fot på landets territorium. De som søker en utforskingsferie ut over de oppgåtte spor vil finne Serbia svært velkomment. Landet er stolt over vakre nasjonalparker, Spa-anlegg, og noen av de beste skianlegg i Europa gjennom vintermånedene. I dette grønne landets landskap er det fjellenger, ugjennomtrengelige skoger, glitrende kalksteinsgrotter, avsidesliggende monasterier, fjellsjøer, varme kilder og enger med ville urter. Serbia er så absolutt et turistmål for framtida og som hilser turister varmt og gjestfritt velkommen.